Wanneer je vroeger software nodig had, moest je hiervoor naar een winkel die hierin gespecialiseerd was, meestal een elektronicazaak. Daar zocht je vervolgens de juiste software op, rekende dit af aan de kassa en thuis moest je dan de software installeren op je computer door middel van een cd-rom en een code. Na de installatie bleef je zitten met een softwarepakket, waar je niks meer aan had maar die wel ruimte innam in je kast.
Tegenwoordig gaat dit gelukkig allemaal een stuk eenvoudiger. Online kun je eenvoudig software bestellen die je vervolgens binnen enkele tellen al op je pc hebt staan. Deze hoef je dan vervolgens alleen nog maar te installeren. Koop je deze software, dan zit hier een licentie aan. Zonder licentie is het verboden software te gebruiken of delen. Software licentie aanbiedingen zijn online te vinden, bijvoorbeeld bij een software groothandel zoals SoftwareDump. Hier kun je goedkoop software kopen en geniet je altijd van software voor dumpprijzen.
Wat is een licentie?
Het kan zijn dat je niet goed weet wat een licentie is, dat is logisch als je er normaal gesproken niet mee bezig bent. Een softwarelicentie is in feite niets meer dan een vergunning om de software van een ander, een bedrijf zoals Microsoft dus, te gebruiken. Software is altijd auteursrechtelijk beschermd en zou dus alleen gebruikt mogen worden als je hier ook een licentie voor hebt.
Het is mogelijk dat software onder verschillende softwarelicenties verspreid wordt. Zo is er de propriëtaire software, hiervan is de broncode niet beschikbaar. Bij deze software wordt een commerciële gebruikersovereenkomst gebruikt en tegen betaling krijgt een gebruiker het recht om de software te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn freeware, adware en trialware.
Daarnaast zijn er ook licenties waarvan de broncode of het originele materiaal beschikbaar zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij opensourcesoftware en vrije software.
OEM of Retail
Wanneer je software wil gaan kopen kan het zijn dat je kunt kiezen tussen de OEM versie, of de Retail versie. In principe zijn deze hetzelfde qua inhoud, maar er is toch een verschil. OEM staat namelijk voor Original Equipment Manufacturer. Deze versie wordt altijd geleverd bij nieuwe apparatuur. Koop jij dus een splinternieuwe laptop, dan zit hier de OEM versie bij. Het is niet mogelijk om deze licentie op een andere computer te installeren. En daar zit het verschil dan ook in, want de Retail-versie kan wel op een andere computer geïnstalleerd worden. Wel is het zo dat de software maar op één apparaat tegelijk gebruikt kan worden. Wil jij dus bijvoorbeeld je licentie van Windows 10 gebruiken op je nieuwe laptop, maar staat deze ook nog op de oude? Dan zou je hem eerst van de oude moeten verwijderen voordat hij op de nieuwe geïnstalleerd kan worden.
Software licentie eenvoudig ontvangen
Wanneer je een software licentie aanschaft bij een software groothandel dan ontvang je altijd binnen een paar minuten een e-mail met daarin de licentie en een downloadlink. Het enige wat je dan dus nog hoeft te doen is de software downloaden en installeren, om er vervolgens mee aan de slag te kunnen.