PowerPoint (Office programma)

PowerPoint is een erg handig programma dat standaard in het Office pakket zit, en vooral ideaal is wanneer je presentaties moet maken. Hiermee kun je op een vrij eenvoudige manier een presentatie maken met meerdere dia’s en een duidelijke opmaak. Daarnaast is het ook mogelijk gesproken tekst of muziek toe te voegen, in is het door middel van hyperlinks mogelijk te verwijzen naar andere presentaties of video’s. Maak je bijvoorbeeld een presentatie met foto’s van de afgelopen vakantie? Dan zou je hyperlinks toe kunnen voegen zodat je kan kiezen waar je wilt starten. Foto’s die dan al bekeken zijn, kunnen eenvoudig overgeslagen worden.

Sneltoetsen binnen PowerPoint

Net als bij de andere Office-programma’s maakt ook PowerPoint gebruik van sneltoetsen. Dit zorgt ervoor dat je sneller kan werken, zeker wanneer je de sneltoetsen uit je hoofd kent. Je kan dan gewoon doorgaan met je werkzaamheden, zonder dat je telkens de sneltoetscombinatie op moet zoeken of handmatig de opdracht moet uitvoeren. Onderstaand vind je een opsomming met de meest gebruikte sneltoetsen binnen Microsoft Office PowerPoint.

Nieuwe presentatie                                      Ctrl + N

Nieuwe dia toevoegen                                 Ctrl + M

Geselecteerde tekst vetgedrukt                Ctrl + B

Tekengrootte wijzigen                                 Alt + H, F, S

Dialoogvenster in- en uitzoomen             Alt + W, Q

Geselecteerde knippen                                Ctrl + X

Geselecteerde kopiëren                              Ctrl + C

Geselecteerde plakken                                Ctrl + V

Ongedaan maken                                           Ctrl + Z

Opslaan                                                              Ctrl + S

Afbeelding invoegen                                     Alt + N, P

Vorm invoegen                                                                Alt + N, S, H

Thema selecteren                                          Alt + G, H

Dia-indeling selecteren                                Alt + H, L

Volgende dia                                                     Page Down

Vorige dia                                                          Page Up

Tabblad Start                                                    Alt + H

Tabblad Invoegen                                          Alt + N

Diavoorstelling starten                                 F5

Diavoorstelling stoppen                                              Esc

PowerPoint afsluiten                                    Ctrl + Q

De nieuwe functies van PowerPoint 2019

PowerPoint 2019 heeft een aantal functies die niet eerder beschikbaar waren. Zo is er de Morphing-overgang. Hiermee is het mogelijk soepele animaties op je dia’s te maken. Ook is er Zoom voor PowerPoint. Deze kun je inzetten om presentaties dynamischer te maken, maar ook om een aangepaste navigatie binnen je presentatie toe te staan. Zo kun je tussen bepaalde dia’s en delen schakelen in een volgorde die jij zelf bepaalt. Het zoomeffect zal dan gebruikt worden om van de ene naar de andere dia te gaan.

Ook is er een tekstmarkeerstift toegevoegd aan PowerPoint, die vergelijkbaar is met de stift in Word. Veel mensen vroeger hier om, en in deze versie is hij dan ook toegevoegd. Hiermee kun je verschillende delen van de tekst extra benadrukken door middel van verschillende kleuren.

Het is nu ook mogelijk om SVG-afbeeldingen in te voegen en te bewerken zodat je een duidelijk ontworpen inhoud hebt. De kleur van de afbeelding kan gewijzigd worden en de kwaliteit zal niet veranderen wanneer het formaat wordt aangepast, ook niet wanneer je inzoomt. Daarnaast is het ook mogelijk de SVG-pictogrammen om te zetten in shapes, door ze te converteren naar een Office-vorm en te ontleden, en kun je 3D-modellen invoegen.

Wil jij ook goedkoop presentaties kunnen maken met PowerPoint en alle andere Microsoft Office 2019 programma’s gebruiken? Schaf dan je licentie aan via SoftwareDump!