Online software kopen wordt steeds populairder. En dat is logisch, we hebben lang niet allemaal de tijd om naar een winkel te gaan, om daar vervolgens de betreffende software te kopen. Dit kost tijd, en tijd is kostbaar. Veel handiger is het dus, om de software online te kopen. Je hebt dan binnen een paar minuten een e-mail binnen met een downloadlink, en kan de software dus direct installeren. Doe je dit via de officiële aanbieders, zoals bijvoorbeeld Microsoft, dan betaal je hier het volledige bedrag voor.
Echter is goedkoop online software kopen ook zeker mogelijk! Bij een software groothandel zou je terecht kunnen voor goedkope software, zoals bijvoorbeeld bij SoftwareDump. Hier vind je een software outlet waar ze software voor dumpprijzen verkopen. Legale software met licentie, tegen een veel goedkopere prijs. Zo ben je geen dief van je eigen portemonnee en kun je toch snel genieten van jouw nieuwe software.
De software installeren
Online software kopen is dus erg eenvoudig, maar het installeren ervan ook. Nadat jij je bestelling hebt voltooid ontvang je een e-mail op het door jou opgegeven e-mailadres. Hierin vind je de digitale download van de software samen met de licentie. Deze licentie is erg belangrijk want zonder kun je de software niet gebruiken.
Nadat je de software hebt gedownload kun je hem op je computer installeren. Tijdens het installatieproces vul je de software licentie is om verder te kunnen gaan en de installatie te voltooien. Hierna is de software klaar voor gebruik en kun je er direct mee aan de slag.
Goedkope online software
Ook is het mogelijk tweedehands software te kopen. Hiermee bespaar je ook zeker in de kosten, en is net zo goed als nieuwe software. Wel zijn er een aantal punten waar je op moet letten bij het aanschaffen van tweedehands software. Een licentie moet namelijk aan een aantal punten voldoen, wil het voor verkoop in aanmerking komen. Zo moet de softwarelicentie:
- Zijn verkregen voor een onbepaalde duur;
- Geen andere vergoedingen verschuldigd zijn door het gebruik van de licentie;
- Niet in gebruik zijn op het moment van verkoop en levering;
- Niet gesplitst zijn of op een andere manier niet compleet zijn;
- Binnen de landen van de Europese Unie zijn.
Let op de juiste volume-licentie
Wil je graag een volume-licentie voor je MKB, dan kun je het beste kiezen voor en OLP-licentie. Deze mogen eeuwigdurend gebruikt worden en het voordeel hierbij is de schaalbaarheid. Let wel goed op de eigenschappen van de software. Schaf je software aan met een SNGL-licentie, dan houdt dit in dat je de software maar in één taal mag installeren.
Ook moet je er goed op letten dat er geen sprake is van EULA, End User License Agreement. Dit is een licentie die het wel toestaat dat de software voor interne doeleinden wordt gebruiken, maar is het niet toegestaan deze vervolgens weer door te verkopen. Een ander voorbeeld is de OEM licentie. Hierbij mag je software bundelen bij een computer, om dit vervolgens gezamenlijk te verkopen. De OEM licentie vind je dan ook vrijwel altijd bij nieuwe apparaten, zoals wanneer jij een nieuwe laptop komt in de winkel. De software die daar bij zit mag je gebruiken, maar je kan het niet doorverkopen.